Fırat Üniversitesi (FÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Erdem, “‘Organ nakli, İslam hukuku açısından hemen hemen bütün araştırmacıların ittifakıyla kesinlikle caiz bir davranış” dedi.
Fırat Üniversitesi (FÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdem, “‘Organ nakli, İslam hukuku açısından hemen hemen bütün araştırmacıların ittifakıyla kesinlikle caiz bir davranış” dedi.
Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de organ naklinin caizliği ile alakalı bir takım tartışmaların devam ettiğini ancak Kuran-ı Kerim’deki bazı ayetlerin incelendiği zaman bu durumun caiz olduğunun anlaşıldığını söyledi.
“Organ nakli İslam hukuku açısından hemen hemen bütün araştırmacıların ittifakıyla kesinlikle caiz bir davranış” diyen Erdem, organ naklinin tavsiye edilen bir davranış olduğunu, Kuran-ı Kerim’de ve sünnette Hz. Muhammed’in beyanları çerçevesinde organ naklinin caizliği ile alakalı bir çok doküman bulmanın mümkün olduğunu vurguladı.
İnsanların organ bağışı noktasında yaşadığı tereddütlerden ve sorulardan birinin de “Organ bağışlanan kişinin bağışlanan organla yanlış bir davranışta bulunması durumunda bunun günahı bağışlayana da döner mi-” olduğunu belirten Erdem, İslam hukuku açısından böyle bir düşüncenin doğru olmadığını belirtti. Erdem, şöyle devam etti:
“Bir uzuv benim üzerimdeyken benim uzvumdur. Benim üzerimden ayrılıp benim bedenimin parçası olmaktan çıkıp başka bir bedene adapte edildiği taktirde artık o ruhun bir uzvu haline gelir. Onun hesabı kitabı sevabı hepsi bağışlanan kişiye aittir. Dolayısıyla bu vesveseye asla fırsat vermemek gerekiyor. Vatandaşlarımızın özellikle hastanelerde çaresiz bir şekilde böyle vefakar fedakar insanların bağışlarını bekleyen insanlarımız varken insanların bu tür bahanelerle bu bağıştan imtina etmeleri doğru değildir.”